►Grecia, sau oficial Republica Elena, este o tara situata in sud - estul Europei, in sudul Peninsulei Balcanice, la intersectia a 3 continente: Europa, Asia si Africa. Tarile care se invecineaza direct cu Grecia sunt Albania, Republica Macedonia si Bulgaria, la nord, Turcia si Marea Egee in est si Marea Mediterana in sud. Grecia se intinde pe o suprafata de 131 957 km2 si se imparte in 3 mari regiuni: o parte peninsulara continentala care ocupa si cea mai mare suprafata; peninsula Peloponez si o parte insulara care cuprinde circa 6 000 de insule si insulite raspandite in Marea Egee si Ionica, formand asa numitul arhipelag grecesc dintre care numai 227 sunt locuite. Circa 80% din teritoriul Greciei este alcatuit din munti, dintre care Muntele Olimp (2 917 m) este cel mai inalt. Grecia este o tara ale carei frumuseti nu - ti ajunge o viata ca sa le descoperi, o tara care surprinde atat cu peisajele, plajele salbatice sau stancile abrupte cat, mai ales, cu bogatia culturala si arhitectura. Litoralul grecesc se poate spune ca este aproape inepuizabil din punct de vedere turistic. Toata Grecia ofera peisaje minunate ale unor faleze care pica in mare, munti acoperiti cu paduri dese de pini si plaje insorite cu nuante superbe. Tarmul Greciei are un aspect dantelat, fiind presarat cu numeroase golfuri si peninsule care creeaza cadrul perfect pentru sejururi linistite. Climatul este in principal mediteranean, cu ierni blande si umede si veri calduroase si uscate. In zona muntoasa este un climat alpin iar in nordul Greciei climatul este temperat, cu ierni racoroase si veri calduroase si uscate.
►Fiind o tara membra a Uniunii Europene, in Grecia cetatenii romani pot sa calatoreasca fara viza de intrare, in baza cartii de identitate sau pasaportului valabil minim 6 luni de la data iesirii din tara. Perioada legala de sedere in Grecia, pentru cetatenii straini, este de 90 de zile. Clasificarea unitatilor de cazare in Grecia este oarecum asemanatoare celor europene dar respecta criteriile si standardele grecesti in materie. Foarte multe unitati de cazare sunt clasificate superior pe baza dotarilor si caracteristicilor generale ale acestor unitati (piscina, sali de conferinta, amplasare, etc.) si mai putin pe baza confortului din camere. Perioada de operare a fiecarei unitati de cazare este informativa, flexibila si poate suferi modificari in functie de gradul de ocupare. Mesele tip bufet pot fi inlocuite cu meniu fix la inceputul si sfarsitul sezonului, atunci cand exista un grad mic de ocupare. Politica privind sezlongurile si umbrelele pe plaja poate suferi modificari fara o notificare prealabila. In multe cazuri, turistii beneficiaza de sezlonguri si umbrele in baza unei consumatii modeste la beach - bar - urile amplasate in imediata vecinatate a plajelor.
►Grecia este vestita si pentru cultura sa gastronomica bogata si cu influenta mediteraneana. Insusi termenul de gastronomie isi are originea in limba greaca veche, “gaster” insemnand stomac iar “nomos” insemnand lege sau cunoastere, asocierea acestor termeni definind arta de a prepara mancaruri alese si semnifica legatura dintre simturi si mancare, insusirea de a aprecia calitatea mancarii, a gustului. Ingredientele si stilurile bucatariei grecesti au fost stabilite cu peste 3 000 de ani in urma. Istoria consemneaza multi bucatari greci renumiti, precum Thimbron din Atena, Archestratus care a scris prima carte de bucate cunoscuta (300 i.Hr.), Soteriades cel intelept care isi revendica calitatea de a fi preparat feluri de mancare pentru diferite stari de spirit si varste, etc. Romanii, in antichitate, au adoptat si imitat felurile de mancare grecesti si stilul acestora de a gati dupa ce au angajat bucatari atenieni. In concluzie, bucataria elena este una cu origini antice in care se contopesc multe traditii culinare. Diverse elemente si dimensiuni au fost adaugate si adaptate dezvoltand ceva special in bucataria contemporana. Ca si carne folosita la prepararea diferitelor retete specifice este de mentionat carnea de miel si de vita. In mai mica masura se foloseste carnea de porc si de pui. Pe langa acestea se folosesc consistent maslinele, branza feta, frunzele de vita de vie, dovlecei si iaurt. Dulciurile sunt facute in general cu nuca si miere. Insulele grecesti ofera o gama variata de fructe de mare, peste si salate, toate gatite in mare parte cu traditionalul ulei de masline de cea mai buna calitate.
►Preveza (in greaca: Πρέβεζα [ˈpreveza]) este un oras din regiunea Epir, de pe coasta de nord - vest a Greciei, capitala prefecturii Preveza. Preveza comunica cu celelalte orase de pe costa de nord - vest a Greciei prin drumul national E55 pana la Parga si Igoumenitsa. In sud, Preveza este conectata cu regiunea Aetolia - Acarnania din Grecia Centrala, prin tunelul submarin Aktio - Preveza care traverseaza pe sub golful Ambracian. Din micul port al orasului exista o linie de feribot catre insula Paxos din Marea Ionica. Pe calea aerului se poate ajunge la Preveza si pe Aeroportul Aktion, pe care, in sezonul de vara, aterizeaza numeroase chartere din Europa. Denumirea localitatii, Preveza, inseamna pasaj si provine din limba slava cu influente din limba albaneza. Municipalitatea Preveza este rezultatul fuziunii a trei municipalitati mai vechi, in urma reformei administratiei locale din 2011, si anume: Louros, Preveza si Zalongo. Pe o suprafata de 30 km2 este dispusa o populatie proprie de circa 32 000 de locuitori.
►Preveza are o istorie indelungata, zona fiind locuita inca din antichitate. Orasul a fost atestat prima data in cronica Morea in 1292 fiind dupa cate se pare intemeiat de catre albanezi. In 1204 a intrat sub dominatia venetiana dupa care in 1463 a fost cucerita de otomani. Otomanii au fortificat orasul in 1495 dupa care in 1538, a avut loc o batalie navala intre otomani si crestini, cu victoria otomanilor si ca urmare a acestei victorii turcii isi denumesc si astazi submarinele, preveze. Din 1717 venetienii au recucerit Preveza, au continuat sa o fortifice si au pus bazele unui centru comercial pentru Europa de Vest. In 1797, francezii care au ingenuncheat republica venetiana prin Napoleon Bonaparte, au devenit stapani in Preveza doar pentru un an pentru ca aceasta a fost recucerita de otomani care au dominat-o pana in 1912, dupa primul razboi balcanic cand a fost alipita la Grecia. In epoca moderna, Preveza a devenit un port comercial si turistic insemnat si a intrat pe o panta ascendenta de dezvoltare.
►Turistii care doresc sa-si petreaca timpul liber in Preveza, pot sa se documenteze cu privire la istoria si cultura locului, vizitand diverse obiective de interes local cum sunt: Actium; Castelul Pantokrator; Statuia lui Odysseas Androutsos; Bisericile Sf. Charalambos, Sf. Atanasie si Pantokrator; Santierul traditional Margarona; Turnul cu ceas ridicat de venetieni in 1792 sau Tunelul submarin Aktio - Preveza.