►Grecia, sau oficial Republica Elena, este o tara situata in sud - estul Europei, in sudul Peninsulei Balcanice, la intersectia a 3 continente: Europa, Asia si Africa. Tarile care se invecineaza direct cu Grecia sunt Albania, Republica Macedonia si Bulgaria, la nord, Turcia si Marea Egee in est si Marea Mediterana in sud. Grecia se intinde pe o suprafata de 131 957 km2 si se imparte in 3 mari regiuni: o parte peninsulara continentala care ocupa si cea mai mare suprafata; peninsula Peloponez si o parte insulara care cuprinde circa 6 000 de insule si insulite raspandite in Marea Egee si Ionica, formand asa numitul arhipelag grecesc dintre care numai 227 sunt locuite. Circa 80% din teritoriul Greciei este alcatuit din munti, dintre care Muntele Olimp (2 917 m) este cel mai inalt. Grecia este o tara ale carei frumuseti nu - ti ajunge o viata ca sa le descoperi, o tara care surprinde atat cu peisajele, plajele salbatice sau stancile abrupte cat, mai ales, cu bogatia culturala si arhitectura. Litoralul grecesc se poate spune ca este aproape inepuizabil din punct de vedere turistic. Toata Grecia ofera peisaje minunate ale unor faleze care pica in mare, munti acoperiti cu paduri dese de pini si plaje insorite cu nuante superbe. Tarmul Greciei are un aspect dantelat, fiind presarat cu numeroase golfuri si peninsule care creeaza cadrul perfect pentru sejururi linistite. Climatul este in principal mediteranean, cu ierni blande si umede si veri calduroase si uscate. In zona muntoasa este un climat alpin iar in nordul Greciei climatul este temperat, cu ierni racoroase si veri calduroase si uscate.
►Fiind o tara membra a Uniunii Europene, in Grecia cetatenii romani pot sa calatoreasca fara viza de intrare, in baza cartii de identitate sau pasaportului valabil minim 6 luni de la data iesirii din tara. Perioada legala de sedere in Grecia, pentru cetatenii straini, este de 90 de zile. Clasificarea unitatilor de cazare in Grecia este oarecum asemanatoare celor europene dar respecta criteriile si standardele grecesti in materie. Foarte multe unitati de cazare sunt clasificate superior pe baza dotarilor si caracteristicilor generale ale acestor unitati (piscina, sali de conferinta, amplasare, etc.) si mai putin pe baza confortului din camere. Perioada de operare a fiecarei unitati de cazare este informativa, flexibila si poate suferi modificari in functie de gradul de ocupare. Mesele tip bufet pot fi inlocuite cu meniu fix la inceputul si sfarsitul sezonului, atunci cand exista un grad mic de ocupare. Politica privind sezlongurile si umbrelele pe plaja poate suferi modificari fara o notificare prealabila. In multe cazuri, turistii beneficiaza de sezlonguri si umbrele in baza unei consumatii modeste la beach - bar - urile amplasate in imediata vecinatate a plajelor.
►Grecia este vestita si pentru cultura sa gastronomica bogata si cu influenta mediteraneana. Insusi termenul de gastronomie isi are originea in limba greaca veche, “gaster” insemnand stomac iar “nomos” insemnand lege sau cunoastere, asocierea acestor termeni definind arta de a prepara mancaruri alese si semnifica legatura dintre simturi si mancare, insusirea de a aprecia calitatea mancarii, a gustului. Ingredientele si stilurile bucatariei grecesti au fost stabilite cu peste 3 000 de ani in urma. Istoria consemneaza multi bucatari greci renumiti, precum Thimbron din Atena, Archestratus care a scris prima carte de bucate cunoscuta (300 i.Hr.), Soteriades cel intelept care isi revendica calitatea de a fi preparat feluri de mancare pentru diferite stari de spirit si varste, etc. Romanii, in antichitate, au adoptat si imitat felurile de mancare grecesti si stilul acestora de a gati dupa ce au angajat bucatari atenieni. In concluzie, bucataria elena este una cu origini antice in care se contopesc multe traditii culinare. Diverse elemente si dimensiuni au fost adaugate si adaptate dezvoltand ceva special in bucataria contemporana. Ca si carne folosita la prepararea diferitelor retete specifice este de mentionat carnea de miel si de vita. In mai mica masura se foloseste carnea de porc si de pui. Pe langa acestea se folosesc consistent maslinele, branza feta, frunzele de vita de vie, dovlecei si iaurt. Dulciurile sunt facute in general cu nuca si miere. Insulele grecesti ofera o gama variata de fructe de mare, peste si salate, toate gatite in mare parte cu traditionalul ulei de masline de cea mai buna calitate.
►Pireu (in greaca: Πειραιάς Pireas [pireˈas]) este vechiul port al Atenei, un oras port din regiunea Attica, situat la 8 km sud - vest de centrul orasului Atena pe ceea ce se numeste Riviera Atenei, adica suburbiile sudice ale Atenei dintre Pireu si Cape Sounio. Orasul este amplasat pe o fosta insula stancoasa devenita peninsula, pe coasta de est a golfului Saronic, strajuit fiind la nord - vest de Muntele Aigaleo (Egaleo). Pireu are 3 porturi mai importante si anume: Kantharos care este portul central si totodata cel mai vechi din zona si alte 2 porturi mai mici, in est, si anume: Zea cunoscut si ca Pasalimani si Munichia cunoscut si ca Mikrolimano sau Tourkolimano. Municipalitatea Pireu cunoscuta si ca Pireul Mare in perioada contemporana, mai include si alte 3 porturi: Drapetsona, Keratsini si Perama. Portul central este si principalul centru pentru transportul maritim comercial si de pasageri, celelalte doua porturi mai mici sunt alocate ambarcatiunilor de agremment si pescuit. Principalele legaturi maritime ale orasului - port Pireu sunt cu: Salamina, Aegina, Porto Marina, Poros, Ermioni, Porto Heli, Hydra, Kithira, Chania, Rethimno, Iraklio, Thira Santorini, Agios Nikolaos, Limenas, Milos, Serifos, Paros, Kithnos, Siros, Patmos, Chios din Grecia dar si cu Izmir din Turcia. Pireu este cel mai mare port din Grecia si cel mai mare port de pasageri din Europa si al doilea ca marime din lume. Pireu este in top 10 porturi prin care se tranziteaza containere cu marfuri si este in acelasi timp cel mai aglomerat port de containere din Mediterana de Est. In Pireu se poate ajunge si pe calea aerului, prin intermediul Aeroportului International Eleftherios Venizelos, aflat la 27 km est fata de centrul orasului Atena, la care se poate ajunge cu metroul pe linia albastra, cu trenul urban pe linia rosie, cu autobuzele expres sau cu taxiul. Pe uscat, Pireu este conectat cu restul localitatilor din Grecia fie prin intermediul autocarelor de pe cursele regionale KTEL, fie pe calea ferata, fie cu masina personala. Pireu este un oras aglomerat, pe o suprafata de 10 km2 orasul are o populatie proprie de aproximativ 164 000 de locuitori, ceea ce il incadreaza pe locul cinci ca marime, din Grecia si pe locul doi ca marime, dupa Atena, din regiunea Attica.
►Orasul - port Pireu are o istorie la fel de veche ca si cea a capitalei Atena, descoperirile arheologice atestand faptul ca zona a fost locuita inca din secolul XXVI i. Hr. Potrivit istoricului antic grec Thucydides, in 493 i. Hr. politicianul si generalul atenian Temistocle a desfasurat lucrari de fortificare in Pireu si i-a convins pe atenieni sa foloseasca porturile naturale de aici. Astfel, Pireu a ajuns sa se dezvolte ca un important port fortificat, comercial si militar, jucand roluri esentiale in razboaiele care urmau sa vina. In perioada razboiului cu Sparta in care atenienii au fost infranti, Pireu a suferit distrugeri importante dar dupa restabilirea democratiei a inceput si procesul de recontruire a Pireului cu precadere in timpul lui Alexandru cel Mare. Cu toate acestea in anul 86 i. Hr. imparatul roman Cornelius Sulla a capturat Pireul si l-a distrus conducand la o perioada de cincisprezece secole de declin a acestuia. Nici in perioada bizantina si nici in perioada otomana, Pireul nu a fost ajutat sa-si revina si sa se dezvolte. Abia dupa terminarea Razboiului de Independenta, odata cu crearea statului modern grec si cu stabilirea capitalei la Atena, Pireul a inceput incet incet sa se dezvolte, sa creasca ca si numar de locuitori si sa redevina un important centru comercial si industrial al Greciei. O puternica explozie demografica s-a produs dupa incheierea Razboiului Greco - Turc din 1912 - 1922.
►Pireu are un climat cald semiarid, fiind singura zona din Grecia cu acest tip de clima si cea mai calda zona din Europa continentala. Desi nu este o destinatie estivala, Pireu are cateva plaje dintre care 2 sunt mai de interes si anume: Votsalakia si Freatida. Hotelurile au specific mai mult de hoteluri de oras. Exista numeroase restaurante, baruri si cafenele dar si bistrouri psarotaverna in zona porturilor, in care se gasesc preparate din peste si fructe de mare. Iubitorii de shopping au la dispozitie o varietate de magazine pe strada Sotiros Dios. Pentru petrecerea timpului liber si descifrarea istoriei si culturii grecesti din aceasta zona, doritorii pot merge la Muzeul Arheologic sau Muzeul Cailor Ferate din Freattyda, la teatrul Municipal din Pireu sau la Teatrul in aer liber Veakeio din Kastella, sau pot vizita porturile de aici.