►Grecia, sau oficial Republica Elena, este o tara situata in sud - estul Europei, in sudul Peninsulei Balcanice, la intersectia a 3 continente: Europa, Asia si Africa. Tarile care se invecineaza direct cu Grecia sunt Albania, Republica Macedonia si Bulgaria, la nord, Turcia si Marea Egee in est si Marea Mediterana in sud. Grecia se intinde pe o suprafata de 131 957 km2 si se imparte in 3 mari regiuni: o parte peninsulara continentala care ocupa si cea mai mare suprafata; peninsula Peloponez si o parte insulara care cuprinde circa 6 000 de insule si insulite raspandite in Marea Egee si Ionica, formand asa numitul arhipelag grecesc dintre care numai 227 sunt locuite. Circa 80% din teritoriul Greciei este alcatuit din munti, dintre care Muntele Olimp (2 917 m) este cel mai inalt. Grecia este o tara ale carei frumuseti nu - ti ajunge o viata ca sa le descoperi, o tara care surprinde atat cu peisajele, plajele salbatice sau stancile abrupte cat, mai ales, cu bogatia culturala si arhitectura. Litoralul grecesc se poate spune ca este aproape inepuizabil din punct de vedere turistic. Toata Grecia ofera peisaje minunate ale unor faleze care pica in mare, munti acoperiti cu paduri dese de pini si plaje insorite cu nuante superbe. Tarmul Greciei are un aspect dantelat, fiind presarat cu numeroase golfuri si peninsule care creeaza cadrul perfect pentru sejururi linistite. Climatul este in principal mediteranean, cu ierni blande si umede si veri calduroase si uscate. In zona muntoasa este un climat alpin iar in nordul Greciei climatul este temperat, cu ierni racoroase si veri calduroase si uscate.
►Fiind o tara membra a Uniunii Europene, in Grecia cetatenii romani pot sa calatoreasca fara viza de intrare, in baza cartii de identitate sau pasaportului valabil minim 6 luni de la data iesirii din tara. Perioada legala de sedere in Grecia, pentru cetatenii straini, este de 90 de zile. Clasificarea unitatilor de cazare in Grecia este oarecum asemanatoare celor europene dar respecta criteriile si standardele grecesti in materie. Foarte multe unitati de cazare sunt clasificate superior pe baza dotarilor si caracteristicilor generale ale acestor unitati (piscina, sali de conferinta, amplasare, etc.) si mai putin pe baza confortului din camere. Perioada de operare a fiecarei unitati de cazare este informativa, flexibila si poate suferi modificari in functie de gradul de ocupare. Mesele tip bufet pot fi inlocuite cu meniu fix la inceputul si sfarsitul sezonului, atunci cand exista un grad mic de ocupare. Politica privind sezlongurile si umbrelele pe plaja poate suferi modificari fara o notificare prealabila. In multe cazuri, turistii beneficiaza de sezlonguri si umbrele in baza unei consumatii modeste la beach - bar - urile amplasate in imediata vecinatate a plajelor.
►Grecia este vestita si pentru cultura sa gastronomica bogata si cu influenta mediteraneana. Insusi termenul de gastronomie isi are originea in limba greaca veche, “gaster” insemnand stomac iar “nomos” insemnand lege sau cunoastere, asocierea acestor termeni definind arta de a prepara mancaruri alese si semnifica legatura dintre simturi si mancare, insusirea de a aprecia calitatea mancarii, a gustului. Ingredientele si stilurile bucatariei grecesti au fost stabilite cu peste 3 000 de ani in urma. Istoria consemneaza multi bucatari greci renumiti, precum Thimbron din Atena, Archestratus care a scris prima carte de bucate cunoscuta (300 i.Hr.), Soteriades cel intelept care isi revendica calitatea de a fi preparat feluri de mancare pentru diferite stari de spirit si varste, etc. Romanii, in antichitate, au adoptat si imitat felurile de mancare grecesti si stilul acestora de a gati dupa ce au angajat bucatari atenieni. In concluzie, bucataria elena este una cu origini antice in care se contopesc multe traditii culinare. Diverse elemente si dimensiuni au fost adaugate si adaptate dezvoltand ceva special in bucataria contemporana. Ca si carne folosita la prepararea diferitelor retete specifice este de mentionat carnea de miel si de vita. In mai mica masura se foloseste carnea de porc si de pui. Pe langa acestea se folosesc consistent maslinele, branza feta, frunzele de vita de vie, dovlecei si iaurt. Dulciurile sunt facute in general cu nuca si miere. Insulele grecesti ofera o gama variata de fructe de mare, peste si salate, toate gatite in mare parte cu traditionalul ulei de masline de cea mai buna calitate.
►Nauplion (in greaca: Ναύπλιο) sau Nafplio, Nafplion, Nauplio, Nauplia, Nafplia este un oras port de pe coasta de nord - est a Golfului Argolis, din regiunea Argolis din peninsula Peloponez. Orasul este format din doua parti, o parte o reprezinta orasul vechi, Acronauplia, care este situata pe o peninsula care patrunde in golf si partea noua a orasului care reprezinta o extindere spre nord si est. Punctul de referinta pentru orasul vechi este piata Syntagma, o piata foarte mare cu multe cladiri in stil venetian de jur imprejur. Delimitarea dintre cele doua parti este facuta de intersectia dintre drumul care vine de la Atena si drumul care merge spre est, catre Epidavros si Porto Heli. Municipalitatea Nauplion a luat fiinta in 2011 prin fuziunea a 4 alte municipalitati: Asini, Midea, Nafplio, Nea Tiryntha. Intregul oras se desfasoara pe o suprafata de 390 km2 pe care sunt dispusi circa 33 000 de locuitori. La Nauplion se poate ajunge cu avionul pana la Atena si apoi de aici, cu masina circa 147 km ceea ce inseamna un drum de maxim 2 ore. Tot pe cale terestra se poate ajunge si cu autocarele KTEL care fac legatura din Atena cu localitatile din peninsula Peloponez. Intrucat este si port maritim, Nauplion poate fi accesat si de pe mare, prin intermediul ambarcatiunilor mici si medii, gen iahturi. Din punct de vedere arhitectural, orasul Nauplion este un melanj de arhitectura italiana venetiana care razbate din casele in stil venetian, colorate si case in stil european de secol XVIII dar apar si influente bizantine si otomane.
►Mitologia greaca acrediteaza ideea potrivit careia fondatorul orasului a fost Nauplios, fiul lui Poseidon si Amimoni. Cu toate acestea un lucru este cert si anume ca zona a fost locuita inca din antichitate, zidurile Acronaupliei fiind o marturie ca orasul a constituit o fortareata in multe ocazii in acea perioada. In Evul Mediu, Nauplion a avut o importanta aparte, cu precadere in perioada cruciadelor cand a fost stapanit de cruciatii francezi care in 1388 l-au vandut catre Republica Venetiana care il considera unul din locurile importante din Levant. Au urmat 150 de ani in care orasul vechi, Acronauplia, a fost fortificat ceea ce a ajutat la respingerea de doua ori a atacurilor otomane conduse de Mehmed Cuceritorul si Suleiman Magnificul. In 1540 orasul a fost cucerit pana la urma de otomani pentru ca in 1685 sa fie recucerit de venetieni. Acestia din urma au construit castelul Palamidi pe un deal de 216 metri inaltime, la est de Acronauplia. In urma razboiului de independenta din 1821, Nauplion a fost eliberat de sub stapanirea otomana dupa un an de lupte aprige, devenind capitala oficiala a Primei Republici Elene si a Regatului Greciei din 1829 pana in 1834 cand regele Otto a decis sa mute capitala la Atena.
►Incepand din 1960 au fost puse bazele dezvoltarii turistice a orasului Nauplion, in prezent fiind foarte iubit si apreciat de turistii din Germania si tarile scandinave. Iubitorii de arhitectura veche si istorie pot alege in Nauplion dintr-o multitudine de repere. Punctul central il constituie piata Syntagma in proximitatea careia se gasesc: Fragokklisia, cea mai veche biserica din oras; Vouleftikon, primul parlament al Greciei; Arsenalele venetiene care este un muzeu arheologic; bisericile Sf. Spyridon, Sf. Gheorghe si Sf. Nikolaus; Micul Jami care este folosit ca si teatru in prezent. Dintre muzee, mai semnificative sunt: Muzeul Arheologic; Muzeul Razboiului; Muzeul Komboloi; Muzeul Folclorului Peloponesian; Muzeul Pietrei sau Muzeul Ouzo; Galeria Nationala si Galeria de Arta. Cele mai importante vestigii, bine conservate, ce dateaza din perioada venetiana sunt: castelul Palamidi, care in urma unui efort de a urca 857 de trepte isi rasplateste turistii cu o panorama deosebita asupra marii si orasului Nauplion; castelul Bourtzi construit pe varful unei insule stancoase, la intrarea in port, este accesibil numai pe exterior, cu barca; castelul Acronauplia, construit in zona stancoasa a orasului vechi, a fost folosita intre 1936 si 1956 drept inchisoarea politica; si Fortificatiile orasului vechi, Acronauplia. Clima din Nauplion este una mediteraneana calda, cu veri fierbinti si destul de multa umiditate si ierni reci si umede. Nauplion nu este numai o destinatie turistica pentru iubitorii de arhitectura veche si istorie ci este si o destinatie de vara. Deoarece zona de coasta este destul de stancoasa si abrupta, orasul se bucura de existenta a 3 plaje amenajate cu facilitatile specifice pentru turisti. Plaja Arvanitia Beach este situata in zona centrala a orasului, in partea de sud fata de Acronauplia, este o plaja mica, partial acoperita cu nisip si cu pietricele, cu sezlonguri si umbrele, baruri si taverne. Apa este destul de adanca. De pe aceasta plaja pot fi admirate fortificatiile din Acronauplia si castelul Palamidi. Plaja Tolo Psili Ammos Beach este situata la 10 km sud - est fata de Nauplion, in Tolo, este o plaja cu nisip fin si ape cristaline, bine organizata cu sezlonguri si umbrele, baruri pe plaja si centre pentru sporturi nautice. Karathona Beach este situata la 6 km sud fata de Nauplion, este acoperita cu nisip, are 4 km lungime si este partial organizata cu facilitati pentru turisti, dispune de baruri si taverne in proximitate. Alte plaje mai mici si neamenajate sunt: Neraki; Ancient Assini; Kastraki; Plaka; Vivari; Kondyli; Candia si Iria. Turistii mai gurmanzi pot incerca preparatele specifice bucatariei din Nauplion si anume: Goglies, care sunt un tip de paste ce seamana cu scoicile sau Striftades; Giosa care este o friptura din carne de miel sau de capra sau Bogana, carne de miel cu cartofi; etc. udate din plin cu bauturile locale, ouzo si vinuri din podgoriile din proximitate.