►Izmir este prima statiune turistica importanta, de la nord la sud, pe axa turistica egeana Izmir - Kusadasi - Didim - Bodrum - Marmaris - Fethiye, situata in golful cu acelasi nume, la 95 km nord fata de Kusadasi. Izmir este o metropola situata in extremitatea vestica a Anatoliei si al treilea oras ca numar de locuitori (peste 3 milioane de rezidenti), din Turcia, dupa Istanbul si Ankara. Chiar si in regiunea marii Egee, Izmir ocupa locul secund ca numar de locuitori, dupa Atena, capitala Greciei. Perla a marii Egee, cu 629 km de coasta si cca. 300 de zile insorite pe an, cu terenuri fertile si economie infloritoare, cu peste 8 500 de ani de istorie si vestigii care atesta trecerea si influenta a peste 32 de civilizatii si culturi (persana, greaca antica, asiriana, romana, bizantina, otomana, etc.), Izmir este pregatit pentru a fi descoperit.
►Ca orice mare metropola, Izmir este un important nod de comunicatii, in partea de vest a Turciei: pe calea aerului, prin intermediul aeroportului international Adnan Menderes situat in districtul Gaziemir; pe cale rutiera prin autogara din suburbia Pinarbasi; pe cale feroviara prin cele 2 terminale: Alsancak (construit in 1858) si Basmane (construit in 1866); dar si pe cale maritima, prin intermediul terminalului de ferry-boat Alsancak Yeni Liman, situat la 2 km nord fata de centrul orasului Izmir (Konak) de unde pleaca curse regulate spre Istanbul si alte localitati de pe coasta turca a marii Egee dar si spre Venetia (Italia). In interiorul orasului Izmir se pot folosi mijloace de transport diferite (metrou, metrou de suprafata, autobuze, troleibuze, ferry-boat) pe baza unui singur citycard preplatit (Kentkart). Daca initial orasul Izmir era structurat in 10 districte urbane (Balcova, Bayraklı, Bornova, Buca, Cigli, Gaziemir, Karabaglar, Karsıyaka, Konak si Narlıdere), dupa 1984 s-a extins treptat la 30 de districte, de la Bergama in nord si pana la Selcuk in sud.
►Izmir, fostul oras antic Smyrna, are o istorie lunga si interesanta, bazele sale fiind puse inca din epoca bronzului. Herodot scria ca Smyrna a fost fondata de aeolieni si dezvoltata de ionieni, locuitorii practicand agricultura, olaritul si pescuitul. Incepand cu secolul VII, localitatea a inceput sa se dezvolte ca un oras-stat peste care au trecut si si-au impregnat influenta, lydienii (610 - 600 i.Hr.); persanii care l-au distrus in 545 i.Hr. iar Alexandru cel Mare l-a reconstruit in 350 i.Hr. dupa ce l-a infrant pe imparatul persan Darius III la Issus in 333 i.Hr.; romanii care l-au modernizat in timpul domniilor lui Hadrianus, Caracalla si Marcus Aurelius; bizantinii; seljukizii si cavalerii cruciati; otomanii care au cucerit orasul pentru prima data in 1389, in timpul domniei lui Baiazid I. In epoca moderna, imperiul otoman a fost infrant in Primul Razboi Mondial si astfel, in urma Tratatului de la Sevres, regiunile vestice ale Turciei au revenit Greciei. Grecii au incercat fara succes sa se extinda prin cucerire de teritorii in Anatolia dar au esuat si totul a culminat cu razboiul greco-turc din 1919 - 1922, in care grecii au fost infranti si, prin Tratatul de la Lausanne, s-a stabilit victoria turcilor si schimbul de locuitori intre Grecia si Turcia. In 13 septembrie 1922, a izbucnit un puternic incendiu care a distrus cartierele grecesti si armenesti fara sa afecteze pe cele musulmane si evreiesti, pierzandu-si vietile intre 10 000 si 100 000 de greci si armeni.
►Izmir este astazi un oras modern, a carui principala activitate economica este industria, urmata de comert si activitatile conexe acestuia, transporturile si comunicatiile si pe locul patru este agricultura. Intrucat in urma marelui incendiu din 1922 au fost distruse multe vestigii istorice, turismul din aceasta regiune se sprijina pe turismul estival (dezvoltat in zona celebrelor plaje Foca, Dikili, Urla, Seferihisar si Cesme) si pe cateva repere importante, si anume: Piata Konak, in centrul orasului, cu al sau celebru Turn cu ceas construit in 1901; Ascensorul - construit de un om de afaceri evreu, in 1907; Alsancak cu ale sale stradute intesate cu baruri si case care amintesc de epoca otomana, unde se poate servi ceai si bere, si se poate fuma pipa turceasca; castelul Kadifekale; Teleferik - construit in 1977; promenada Kordon cu pitorestile sale fayton (calesti din secolul XIX, trase de cai), bazarul Kemeralti, etc. Locatiile de vacanta, din cadrul provinciei Izmir, sunt: Alacati, Cesme, Ozdere, Selcuk, Tire, si Manisa.
►Izmir a devenit rapid si o destinatie culturala si sportiva, foarte populara. Aici sunt organizate anual, concerte live in vastul parc Kulturpark; Festivalul Anual European de Jazz din Izmir si Festivalul International al Filmului de Scurt Metraj din Izmir. Municipalitatea a construit aici si un Centru de Arta pe o suprafata de 21 000 m2, cunoscut sub numele de Ahmet Adnan Saygun. In bazele sportive moderne, din Izmir, au fost si sunt organizate campionate mondiale, europene si mediteraneene la diferite discipline sportive. Preparatele culinare din bucataria regiunii, poarta amprenta numeroaselor culturi care s-au succedat prin aceasta zona, dintre acestea, specifice locului sunt: supa Tarhana (supa de rosii cu iaurt); Kofte (chiftelute din mix de carne, marinate sau cu orez); Keskek; Zerde (orez indulcit si sofran); Mucver (dovlecei pane cu ou); Boyoz si Lokma (produse de patiserie); Kumru - sandwich preparat cu branza, rosii si salam local.
►Clima in Izmir este in general uscata, o clima tipic mediteraneana, caracterizata prin veri lungi, calde si uscate si ierni caldute si ploioase. Regiunea beneficiaza de stralucirea soarelui, peste 300 de zile pe an. In timpul sezonului de vara, temperatura aerului nu coboara sub 28oC - 32oC, inregistrand medii in jurul valorii de 30oC iar maximele nu depasesc 40oC. Vara, apa marii ajunge pana la o temperatura maxima de 25oC. De la sfarsitul lunii Martie si pana in Septembrie, soarele straluceste cca. 12 - 14 ore pe zi iar din Octombrie pana la inceputul lui Noiembrie, straluceste numai 8 - 10 ore pe zi. Umiditatea medie a aerului in perioada Aprilie - Decembrie oscileaza pana la maxim 60% si scade spre 40% in restul lunilor. Noptile din lunile de vara raman destul de calde, in jurul valorilor de 20oC - 22oC. Primavara, din Martie pana in Mai, apa marii este destul de rece, 18oC - 19oC in schimb din Septembrie pana in Noiembrie apa marii este calda si se poate inota.