►Costinesti are un trecut destul de indepartat, incarcat de istorie. Stabilirea primei vetre a acestei localitati se datoreaza colonistilor greci care au numit asezamantul pe care l-au creat, Parthenopolis. Apoi au venit bizantinii si i-au schimbat numele in Stratoni iar in vremea ocupatiei otomane a fost cunoscuta ca Mangeapunar. Aici au trait pescari greci, lipoveni, oieri mocani si tatari iar dupa Razboiul de Independenta populatia s-a diversificat si cu germanii dobrogeni care la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial au plecat in mare parte in Germania si in locul lor s-au stabilit aici romani din Cadrilater.
►Din punct de evedere administrativ - teritorial, Costinesti este o comuna situata la 31 km sud fata de orasul Constanta, o localitate care a evoluat de la un sat de pescari asa cum era pana in 1960 la o statiune litorala dispusa pe cca. 5 km cu expunere estica cautata de numerosi turisti in perioada estivala. Datorita pozitiei sale statiunea beneficiaza de razele soarelui 10 - 12 ore pe zi, in perioada de vara. Cu o populatie autohtona de pana la 2 000 de persoane, localitatea Costinesti reuseste sa devina o statiune foarte animata mai ales in perioada verii, cand aici ajung mii de turisti. Daca in perioada comunista Costinesti era supranumita statiunea tineretului, a studentilor, deoarece acest tip de turisti nu urmareau facilitati turistice deosebite, in ultimii ani ca urmare a dezvoltarii si evolutiei bazei de cazare de aici, Costinesti a devenit o statiune pentru toate categoriile de turisti, reusind sa satisfaca pretentii foarte diversificate.
►Cum a luat fiinta statiunea Costinesti? Debutul ca si statiune s-a produs in anul 1949 cand aici a fost fondata in jurul lacului Costinesti, prima tabara destinata pionierilor iar zece ani mai tarziu au fost puse bazele unei tabere internationale pentru studenti. Ca urmare a acestui fapt Costinesti mai este cunoscuta si sub denumirea de statiunea studenteasca. In anii ‘60 incepe o dezvoltare rapida a statiunii ca urmare a cresterii afluxului de turisti, aparand astfel capacitati de cazare si tratament si spatii de alimentatie publica. Timp de 30 de ani statiunea evolueaza constant, astfel ca prin anii ‘90 Costinesti ajunge sa gazduiasca in jur de 60 000 de turisti iar evolutia crescatoare continua si in prezent.
►Lumea artelor plastice s-a regasit in Costinesti prin lucrarile de sculptura si pictura realizate de tinerii care au ajuns aici de - a lungul timpului, lucrari integrate armonios intr-o oaza de verdeata asa cum este aceasta statiune. De departe, cea mai reprezentativa si totodata simbolul statiunii este Obeliscul ridicat in 1970 pe plaja cu acelasi nume. In anul 2005, urmare a inundatiilor devastatoare care au afectat statiunea, Obeliscul original a fost irecuperabil distrus si acoperit de mormane de nisip si pamant. Cu toate acestea autoritatile locale nu au dorit sa renunte la simbolul statiunii, si in 2006 a fost ridicat un nou Obelisc mai rezistent si mai impunator, care masoara 18,5 m inaltime si cantareste peste 200 de tone.
►Un alt simbol al statiunii Costinesti este epava cargoului grecesc Evanghelina, esuata aici intr-o noapte furtunoasa din 1968 ca urmare a unei erori umane de navigatie, fiind intepenita cu carena intre 2 stanci in forma literei V. Construita in anii ‘30, Evanghelina a fost o nava comerciala care apartinea flotei vestitului armator din Grecia, Aristotel Onassis. Intrucat costurile de recuperare la acea vreme erau prea mari, epava a fost donata statului roman. In timp au existat o multime de speculatii cu privire la motivele esuarii vasului, de la frauda in asigurari sau contrabanda pana la manevre gresite ale capitanului aflat in stare de ebrietate. Astazi epava este un centru de atractie pentru temerarii care se avanta inot pana la ea sau pentru cei care se multumesc sa o viziteze dintr-o ambarcatiune.
►Un alt punct de atractie, cu incarcatura religioasa si istorica deopotriva, este Manastirea “Sfanta Elena de la Mare” care are o istorie foarte interesanta. Principesa Elena, mama Regelui Mihai a donat un teren de 100 ha pe care a fost construita o manastire de maici. In anul 1929 aceasta a fost transformata intr-o manastire de calugari iar dupa cativa ani, in 1950, aceasta a fost inchisa, ridicandu-se pe locul ei, satul Schitu. In 14 mai 1996, manastirea a fost reinfiintata la 3 km sud fata de Schitu, in dreptul Vadului lui Caraman. Ca o informatie de interes, celebrul golf francez, plaja neamenajata frecventata de nudisti si yoghini, se afla in imediata apropiere a acestei manastiri.
►Gandita ca o statiune pentru tineret, Costinesti nu duce lipsa de mijloace de distractie daca ar fi sa tinem seama numai de viata de noapte dezvoltata in jurul cluburilor in aer liber Ring, Tineretului sau Vox Maris. Pe timpul zilei, distractia se muta pe plaja unde au loc numeroase beach party - uri sau sunt gazduite emisiuni TV live si sediile estivale ale unor radiouri importante din tara. Plaja statiunii are o lungime de cca. 1 km si latimi variabile, fiind mai lata in zona obeliscului si mai aglomerata in perioada verii. In schimb, in zona de nord, a epavei, plaja este mai ingusta si cu nisip fin marginita fiind de o faleza joasa. Plaja din Costinesti dispune de beach baruri si locuri de agrement, de sezlonguri cu umbrele. Impatimitii de scufundari pot face scufundari speologice la Pestera Rapanelor si la niste formatiuni sapate in calcarele sarmatiene subacvatice din zona. Nici iubitorii de echitate nu au fost uitati precum si cei care doresc sa participe la zboruri de agrement cu avioane ultra usoare, deasupra litoralului, puse la dispozitie de pe aerodromul Costinesti.