►Sfintii Constantin si Elena (in limba bulgara Св. св. Константин и Елена) este o statiune pe litoralul bulgaresc al Marii Negre amenajata intr-un parc aflat la 10 km nord de centrul orasului Varna, si la 7 km sud fata de centrul binecunoscutei statiuni Nisipurile de Aur. Aceasta este cea mai veche statiune la Marea Neagra a Bulgariei fiind in trecut denumita Drujba (Дружба).
►La statiunea Sfintii Constantin si Elena se poate ajunge pe calea aerului, pe aeroportul din Varna, situat la 17 km distanta; cu autocarul (Bucuresti - Sfintii Constantin si Elena - 4 ore) sau cu masina personala, pe una dintre cele 2 variante: Giurgiu/Ruse - Sfintii Constantin si Elena (288 km ~ 4 h); Vama Veche - Sfintii Constantin si Elena (99 km ~ 1,5h). Pentru a intra in Bulgaria, cu masina, din Romania, trebuie platita taxa de drum, in lei sau in euro care este, pentru autoturisme, de 15 leva / 7 zile sau 10 leva / week-end. La vama Giurgiu - Ruse se plateste o taxa de pod de 3 euro cand calatoriti din Romania spre Bulgaria si o taxa de 2 euro la intoarcere.
►Dintre cele mai importante obiective din statiunea Sfintii Constantin si Elena se numara manastirea ortodoxa din secol al XVI-lea „Sfintii Constantin si Elena”, palatul regal de vara Euxinograd, cu binecunoscutele sale parc si crama, precum si Gradina Botanica ce apartine Universitatii din Sofia denumita Ecopark Varna. Euxinograd este renumit, in urma unor descoperiri arheologice recente, ca fiind locul uneia dintre cele mai bine conservate asezari medievale din Bulgaria, Kastriti, atestata inca de pe vremea cruciatilor de la 1444 cu numele de Macropolis. La jumatatea secolului al XIV-lea, Kastriti era un important port al celui de al Doilea Tarat Bulgar, frecventat de vase comerciale venetiene, genoveze, ragusane si bizantine.
►Sfintii Constantin si Elena este una dintre cele mai dezvoltate statiuni ale litoralului bulgaresc, insa totusi nu se ridica la nivelul celor trei statiuni de top, unde s-a investit mult in ultimii ani: Nisipurile de Aur, Sunny Beach si Albena. Aceasta este recomandata turistilor care doresc un sejur mai linistit sau celor care doresc sa urmeze diverse tratamente. Plaja statiunii este delimitata de mai multe diguri care formeaza golfulete, nisipul este fin dar sunt si portiuni in jurul digurilor intrerupte de promontorii stancoase si izvoare termale amenajate, care se varsa direct in mare.
►Sfintii Constantin si Elena este o statiune mare din punct de vedere al numarului de hoteluri, sunt hoteluri de 2,3,4 si 5 stele. O parte dintre ele sunt renovate, insa nu toate, unele ramanand cu dotari mai vechi. Acest lucru se reflecta si in preturi, cele nerenovate fiind mult mai ieftine. O parte dintre hoteluri au piscina acoperita, cu apa termala sau piscina descoperita construita direct pe plaja. Sunt inconjurate de mult spatiu verde, ceea ce confera impresia unei statiuni aerisite si linistite. Totodata, aici sunt constuite terenuri de sport, centre spa bine dotate si port pentru iahturi.
►Distractia si relaxarea, in statiunea Sfintii Constantin si Elena sunt asigurate prin centrele de incherieri biciclete si diverse ambarcatiuni sau centrele de scufundari. Pentru gurmanzi exista deschise mai multe baruri, pizzerii, pub-uri si restaurante.
►Clima este subtropicala umeda, temperatura medie a aerului din Mai pana in Septembrie variaza intre 23oC - 28oC iar temperatura apei variaza intre 18oC - 25oC. Temperatura maxima a aerului nu depaseste 35oC in varf de sezon iar soarele straluceste in jur de 10 ore pe zi.
IMPORTANT DE STIUT!
Cetatenii din tarile UE nu au nevoie de viza de acces in Bulgaria si pot calatori cu Cartea de identitate sau Pasaportul iar in cazul copiilor minori obligatoriu Pasaport;
Asigurarea medicala de calatorie in strainatate nu este obligatorie, in Bulgaria, dar este recomandata;
Piscinele de la hotelurile din Bulgaria sunt curatate noaptea pentru a doua zi, de aceea accesul la piscina este permis, strict pana la ora 19:00;
Moneda bulgareasca este LEVA cu subdivizunea STOTINKI. 1 leva = 100 stotinki. Bancnotele bulgaresti sunt de 2, 5, 10, 20, 50, si 100 de leva iar monedele sunt de 1, 2, 5, 20, 50 stotinki si respectiv 1 si 2 leva. Paritatea este cam 2 LEVA = 1 EURO. Se recomanda sa efectuati schimbul valutar la casele de schimb valutar, la receptia hotelului, la aeroport sau la banci;
Tranzactiile cu cardurile bancare sunt acceptate pentru cardurile tip VISA CARD sau MASTERCARD;
Alimentarea cu energie electrica, in hoteluri, este de 220V cu frecventa de 50 Hz, si conectori standard European;
Receptiile hotelurilor dispun de seifuri care pot fi inchiriate in vederea pastrarii bunurilor de valoare pe perioada sederii;
Legislatia bulgareasca interzice fumatul in camerele de hotel si in interiorul barurilor si restaurantelor;
Bancile sunt deschise de Luni pana Vineri, intre 09:00 si 16:00;
Unele hoteluri au in interior chiar si ATM-uri bancare;
Farmaciile sunt deschise zilnic, intre orele 08:00 - 20:00;
Accesul la internet Wi-Fi este permis in functie de politica fiecarui hotel.
Apa din statiune este buna de baut, numai ca este putin cam prea clorinata, de aceea este recomandat sa beti apa imbuteliata.