►Didim este a treia statiune turistica importanta, de la nord la sud, pe axa turistica egeana Izmir - Kusadasi - Didim - Bodrum - Marmaris - Fethiye, situata pe tarmul nordic al golfului Gulluk, cu vedere spre sud, catre peninsula Bodrum si ale sale Torba, Turkbuku si Yalikavak. Cele mai apropiate aeroporturi, de Didim, sunt Bodrum Milas aflat la cca. 90 km si aeroportul din Izmir amplasat la cca. 120 km distanta, transferul de la oricare dintre ele catre Didim durand cca. 90 de minute. Aeroportul Dalaman este amplasat la cca. 150 km distanta. Kusadasi, situata la nord, se afla la o distanta de 60 km fata de Didim. Intre Didim si Bodrum, in timpul sezonului de vara, exista o linie de feriboat care face curse regulate. Ocupand o suprafata de 333 km2, districtul Didim din cadrul provinciei Aydin este constituit din micul orasel de coasta, Didim, cu o populatie de circa 26 000 de locuitori si din alte cateva localitati mai mici dintre care mai importanta este Altinkum (in traducere “nisip auriu”) in care se gasesc primele 2 plaje ca importanta din aceasta regiune. Situat la 123 km fata de orasul resedinta al provinciei Aydin, Didim este amplasat pe locul fostului oras stravechi Didyma adapostind astfel ruinele fostului templu al lui Apolo.
►Didim are o istorie interesanta si in ceea ce priveste numele sau actual. In era imperiului otoman, orasul era cunoascut sub numele de Yoranda sau Yoran pentru ca in epoca moderna, cand a luat nastere republica turca, orasului sa-i fie atribuit numele de Hisar (Castel). Dupa ce orasul a fost aproape distrus in urma cutremurului de pamant din 1955, acesta a fost reconstruit si redenumit Yenihisar (Noul Castel). Pana in 1991 orasul a facut parte din districtul Soke iar dupa acest an a devenit un district de top al provinciei Aydin si incepand cu 1997 si-a recapatat stravechiul nume Didim pentru a se face distinctia fata de alte localitati turcesti care poarta acelasi nume de Yenihisar.
►Didim este un oras a carui cultura si istorie au fost puternic amprentate de evolutia vremurilor. Stravechiul Didyma a fost fondat in epoca neolitica, apoi a fost colonizat de cretani si micenieni in secolul XVI i.Hr. si ulterior stapanit pe rand de catre licieni, persani, seleucizi, atalizi, romani si bizantini, ca parte a provinciei Caria. Zona a incaput ulterior pe mainile turcilor in urma infrangerii bizantinilor de catre turci la batalia de la Malazgirt din anul 1086. Orasul a fost capturat dinou de bizantini in 1098, apoi de mentesi in 1280 si de aydinizi in 1300, pentru ca in 1413 sa fie readus in imperiul otoman de catre sultanul Mehmed I. Aceasta istorie tumultuoasa este completata si de istoria templului ionic al lui Apolo, cu coloanele sale indreptate spre cer si cu povestea de iubire dintre Apolo si Dafne. Templul original si oracolul au fost distruse in timpul razboiului persan iar ceea ce se mai vede astazi sunt ruinele templului reconstruit dupa victoria lui Alexandru cel Mare asupra persanilor. Tot in regiunea Didim se afla si ruinele orasului antic, Milet, incluzand teatrul antic care este destul de bine conservat, stadionul, baile Faustina si templul lui Serapis.
►Zona costiera de la vest de Turcia, udata de apele Marii Egee, Didim a devenit rapid o destinatie de vacanta foarte populara, binecunoscuta pentru plajele sale lungi si nisipoase, apele cristaline, ruinele antice si microclimatul specific, cu sute de zile insorite pe an si cu ierni blande ce permit locuitorilor sa vina pe plaja si sa practice sporturi acvatice inca din Ianuarie. Exista si plaje mai putin frecventate, departate de centru, cum ar fi Haydar in Akbuk (Golful Alb) situat la 20 km fata de Didim. Modernizarea recenta a retelei de sosele a facut posibila conectarea mai rapida a zonei cu aeroporturile din Bodrum si Izmir. In anii ‘80, foarte multi cetateni turci din orasele mari si in special din Ankara, dar si turci care munceau prin Europa, au venit in regiunea Didim sa cumpere proprietati si sa construiasca capacitati turistice. Ulterior, in anii 2000, au inceput sa vina mii de englezi care au investit in dezvoltarea turistica a zonei. Ca urmare, Didim se mandreste astazi cu hoteluri impozante, parc acvatic si vestigii istorice in aer liber precum si acces rapid la Parcul National Lacul Bafa, raul Buyuk Menderes si siturile istorice Milet si Priene. Viata de noapte este dominata de discoteci, baruri si cluburi, unele cu muzica live, in cea mai mare parte muzica folclorica turceasca. In anul 2009, a devenit operational portul din Didim, o investitie de cca. 50 milioane de USD, in care pot acosta ambarcatiuni de la 8 m la 50 m, dotat cu docuri, hangare, santier de intretinere, yacht club, mall, restaurante si alte facilitati pentru vizitatori. Si astfel, economia Didim-ului se bazeaza in cea mai mare parte pe turism, urmat la ceva distanta de agricultura (culturi de grau, bumbac, plantatii de citrice si cresterea caprinelor si ovinelor).
►Clima in Didim este in general uscata, iar statiunea beneficiaza de stralucirea soarelui, peste 300 de zile pe an. In timpul sezonului de vara, temperatura aerului nu coboara sub 27oC - 30oC, inregistrand medii in jurul valorii de 28oC iar maximele nu depasesc 34oC. Vara, apa marii ajunge pana la o temperatura maxima de 25oC. De la sfarsitul lunii Martie si pana in Septembrie, soarele straluceste cca. 11 - 13 ore pe zi iar din Octombrie pana la inceputul lui Noiembrie, straluceste numai 8 - 10 ore pe zi. Umiditatea medie a aerului in perioada Aprilie - Decembrie oscileaza pana la maxim 60% si scade spre 40% in restul lunilor. Noptile din lunile de vara raman destul de calde, in jurul valorilor de 20oC - 22oC. Primavara, din Martie pana in Mai, apa marii este destul de rece, 18oC - 19oC in schimb din Septembrie pana in Noiembrie apa marii este calda si se poate inota.