►Alanya este un oras situat pe coasta marii mediterane, in zona estica a golfului Antalya din peninsula Anatolia si are o istorie ce provine inca din antichitate. Orasul este situat la poalele muntilor Taurus si detine o deschidere la mare de cca. 100 km. Cu plajele sale naturale, regiunea are un climat tipic mediteranean cu ierni umede si veri uscate si fierbinti. Temperaturile medii de vara sunt de cca. 27oC iar cele medii de iarna sunt de cca. 14oC. In aceasta zona a Antalyei nu exista industrie, economia locala fiind bazata pe turism si agricultura (banane si citrice). Statiunea este una dintre cele mai mari si mai populare destinatii de vacanta din zona mediteraneana cu o capacitate de cazare de peste 150 000 locuri.
►Circulatia auto in regiune este pe partea stanga iar limita maxima de viteza este de 90 km/h. Orarul oficial de lucru este intre 08:00 si 17:00 iar wekend-ul este in zilele de sambata si duminica. Alanya este un orasel cu cca. 100 000 de locuitori si este guvernata administrativ de orasul Antalya. Preturile produselor pot fi diferite de la o zona la alta pentru ca piata este libera dar este obligatoriu ca, comerciantii sa afiseze preturile pe fiecare produs. Schimburile valutare si transferurile internationale sunt disponibile in orice sucursala bancara. Cartile de credit pot fi utilizate la orice ATM. La shopping se poate folosi pentru plata orice moneda straina, in special EURO. In oras exista un spital de stat cu o dotare completa si doua spitale private plus un centru de dializa. Pe langa asigurarile de sanatate turcesti sunt acceptate in aceste centre si asigurarile de sanatate europene.
►In Alanya exista 5 muzee: Muzeul Central al statiunii, Muzeul Turnului Rosu, Muzeul Fortaretei Interioare; Muzeul Fortaretei Centrale si Casa Ataturk. Accesul la aceste muzee se plateste. Ele sunt deschise vizitatorilor toata saptamana cu exceptia pauzelor de pranz.
►Turnul Rosu A fost construit se sultanul Aladdin Keykubat pentru a apara santierul naval al orasului. Turnul octogonal are 33 metri inaltime si 29 metri diametru. Pentru a ajunge in varf trebuie sa urci 85 de trepte. In centru turnului este construit un mare rezervor. Santierul naval A fost construit de sultanul Aladdin Keykubat in 1228. Partea din fata a santierului are 5 deschideri, 56,5 metri lungime si 44 metri adancime. Sultanul a denumit santierul "Sultanul celor doua mari". Casa tunurilor este situata langa santierul naval, a fost construita in 1227 pe o stanca aflata la 10 metri inaltime peste nivelul marii. Este o cladire rectangulara, construita din blocuri de piatra, pe trei niveluri si a fost folosita pentru a construi tunuri, vase de lupta si pentru a apara santierul naval.
►Plajele Asa dupa cum afirmam mai sus, coasta Alanyei masoara 100 km si este presarata cu plaje formate natural. Aceste plaje sunt late si au fost recompensate cu Blue Flag. Aceste plaje se intind 24 km spre est si 36 km spre vest. Culoarea apei marii variaza intre turcoaz si albastru. Pe o vreme calma, poti chiar sa vezi pestii prin apa. In vest sunt plajele Damlatas si Cleopatra iar in este Keykubat si Portakal. Accesul pe plaje si la dusurile de pe plaje este gratuit. Sezlongurile si umbrelele de pe plaja sunt contra cost, daca nu sunt oferite deja de hoteluri, dar nu este obligatorii sa le achizitionati. Preturile la beach-baruri sunt fixe. Barcile si vehiculele pentru sporturi pe apa nu au acces pana la o anumita distanta fata de plaja. Zonele de inotat sunt clar delimitate cu bariere. Alte plaje din Alanya sunt, in vest, faimoasele plaje Alara, Incekum, Avsallar, Turkler, Payallar, Konakli iar in est, plajele Oba, Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargicak, Demirtas.
►Cleopatra Beach este o plaja nisipoasa, in conformitate cu standardele internationale iar in spatele acesteia sunt zone verzi. Keykubat Beach este in partea de est a peninsulei, este o plaja nisipoasa, in conformitate cu standardele internationale iar in spatele acesteia sunt piscine publice. Alara Beach se intinde aproape 2 km. de la paraul Alara catre Karaburun Bay, este o plaja nisipoasa, este bine organizata si prezinta si o mica insula in golf. Incekum Beach are aproximativ 1 km. lungime si este faimoasa pentru nisipul sau foarte fin, intrarea in mare este abrupta, dupa numai 5 metri, si poti gasi seslonguri si umbrele de inchiriat. Avsallar Beach este o plaja de 3 km. intre Incekum si Fugla Bay, este o plaja nisipoasa, cu numeroase cafenele si restaurante iar stancile si rocile de la capatul golfului sunt foarte propice pentru scuba diving. Turkler Beach si Payallar Beach au vreo 2 km. lungime, dupa Fugla si sunt partial nisipoase si cu pietricele dar sunt mai naturale decat celelalte. Konakli Beach are aproape 10 km. lungime, este total nisipoasa si are de-alungul baruri si centre de sport acvatic. Begonvil Beach si Orange Beach sunt situate intre Oba si Dim, sunt plaje nisipoase si sunt presarate cu numeroase baruri cu mancare si bauturi. Kestel Beach are aproape 2 km. lungime, este nisipoasa si este presarata cu numeroase baruri cu mancare si bauturi. Mahmutlar Beach are aproximativ 10 km. lungime, este nisipoasa si partial cu pietricele si este presarata cu numeroase baruri cu mancare si bauturi. Kargicak Beach are vreo 2 km. lungime iar la beach-bar-urile hotelurilor gasiti mancare si bauturi. Demirtas Beach pare nesfarsita si este un mix intre nisip si pietris, pentru ca este neamenajata.
►Alanya poate fi supranumita, fara sa gresim, orasul pesterilor marine, cu stalactite si stalagmite fascinante, formate in urma cu mii de ani. Pot fi vizitate pesterile Damlatas, Dim, Korsanlar, Asiklar sau Fosforlu Magara.
►Majoritatea turcilor sunt musulmani iar ospitalitatea lor este proverbiala. Este o traditie a lor sa va ofere, la prima intalnire, un ceai, o cafea sau o alta bautura si totodata, considera o ofensa sa-i refuzati cu aceasta. In acelasi timp, este obisnuit sa oferiti 10% bacsis la un restaurant dar nu si la taxiuri.
►In aceasta statiune puteti incerca o varietate de preparate culinare si bauturi locale, de la felurite tipuri de "Sis kebab", branza cu pepene, "Raki" bauta incet cu o gustare rece sau fructe de mare, nediluata sau diluata cu apa, caz in care devine alburie, si pana celebra cafea turceasca.
►Viata de noapte, in Alanya, incepe inca de la asfintitul soarelui, in baruri si discoteci care ii asteapta pe cei care au un spirit tanar. Nu exista limite pentru dans si muzica pop, muzica turceasca, muzica live, etc.